Lions Club

DOLENJCI IN BELOKRANJCI USTVARILI VELIKANSKI PLAKAT MIRU

21.05.2015

\"\"/

Na veliko platno, 8×2 metra, so otroci dolenjskih in belokranjskih šol prelili in prerisali svoje predstave o tem, kaj so »mir, ljubezen in razumevanje«. Prav to je slogan letošnje svetove akcije  Plakat miru. Projekt, oz. likovni natečaj na to temo vsako leto znova vodijo in koordinirajo dobrodelne organizacije – Lions klubi iz vsega sveta, tudi v Sloveniji. Tudi z namenom ozaveščati 7 milijard ljudi po vsem svetu, da je mir, poleg zdravja, ena največjih vrednot, kar jih premore človeštvo. 


Skozi šolsko leto 2014/15 so številne šole na Dolenjskem in v Beli krajini pri urah likovnega pouka v projekt vključile otroke. Vsak je narisal svojo sliko, kako si predstavlja mir, ljubezen, razumevanje. Nastala so čudovita umetniška dela, najboljših 52 likovnih del je razstavljenih v novomeški Qlandii, od srede, 20.maja 2015 naprej pa tam visi tui največji ročno narisani plakat daleč naokoli. Plakat miru, ki so ga ustvarili ob odprtju razstave njihovih del in potem, ko so prejeli priznanja, ki jim jih je podelil Vladimir Bahč ml., koordinator natečaja Plakat miru v Lions klubu Novo mesto. Nagovoril jih je tudi conski predsednik Božidar Resnik in jim zaželel, naj se njihove sanje o miru, ljubezni in razumevanju čimprej uresničijo. Pri izdelavi »mega plakata miru« pa je mlade ustvarjalce usmerjal  in jim svetoval ter z njimi poklepetal novomeški slikar Samo Kralj. 


Izvirnosti ni manjkalo. Otroci so pri ustvarjanju uporabljali tudi odslužene natikače, škorenjce, čevlje in po plakatu puščali sledi celo s skirojem in rolko.  

Vse nagrajence, najboljše med najboljšimi smo za nagrado pocrkljali s svežimi jagodami in sladoledom.  In jih seveda povabili, naj še naprej razmišljajo o miru, ljubezni in razumevanju, prihodnje leto pa bodo svoje nove misli in predstave spet lahko prelili na papir in ustvarili nov plakat miru. 

Scroll to Top