Lions Club

Simon lahko razločno vidi svoje prstke, slepi in slabovidni otroci pa bodo pogumneje stopili v življenje

23.10.2017

\"\"/

Simon Zalokar, prvošolec z Vinice, lahko vidi črke, slike, lahko se igra tudi z lego kockami, lahko pogleda manjše predmete, lahko razločno vidi svoje prstke. Dobil je računalniško lupo, ki mu bo močno olajšala življenje in sledenje pouku v osnovni šoli.


Blizu 200 slepih in slabovidnih otrok se bo lažje naučilo samostojnosti s pomočjo igrač in igral, pripomočkov, s katerimi jih bodo v Centru Iris,  centru za izobraževanje, rehabilitacijo, inkluzijo in svetovanje za slepe in slabovidne, kjer skrbijo za vzgojo in izobraževanje predšolskih otrok z okvaro vida, usmerili na zaradi – okvare vida – megleno ali temno pot življenja s samozavestnejšimi koraki.


Lions klub Novo mesto je namreč na že 5. Tradicionalnem pohodu na Trško goro, s pomočjo 170-ih pohodnikov, ki so za dober namen hodili kljub slabi napovedi vremena, poskrbel za nakup računalniške povečevalne lupe in nakup igral in igrač za otroke z okvaro vida.


Prijetno druženje se je začelo v Gostišču Pugelj pod Trško goro v Novem mestu v nedeljskem oblačnem dopoldnevu, pohodniki so se odpravili peš do vrha Trške gore, kjer jih je presenetil pražen krompir, pripravila sta ga profesionalca in Društva za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, okrepčali so se z dobrotami gospodinj in kozarčkom ali dvema žlahtne kapljice, in se med prvimi kapljami nedeljskega deževja vrnili na izhodišče, v gostišče Pugelj, kjer jih je čakal golaž, polenta, potica, druge sladice, pečen kostanj in možakarji, pevci skupine Deci, ki so s pesmimi pobožali še dušo. Trajalo je do poznih popoldanskih ur.


Simonu Zalokarju, oz. predsedniku Medobčinskega društva slepih in slabovidnih  Janezu Kermcu, ter ravnateljici Centra Iris Katjuši Koprivnikar je sredstva oz. lupo predal predsednik Lions kluba Novo mesto Andrej Baškovič.

V imenu Simona in blizu 200 slepih in slabovidnih otrok se Lions klub Novo mesto zahvaljuje prav vsem pohodnikom ter podjetjem in posameznikom za donacije in njihovo pomoč pri osrednji dobrodelni akciji kluba. Lepo je, če te kdo opazi in ti pomaga, še lepše je, če je lahko na kakršen koli način pomagaš.

Z nami pa so bili v nedeljo tudi drugi, ki smo jim v na vseh dosedanjih pohodih pomagali, veseli smo bili obiska tetraplegika Gregorja, ki smo mu leta 2013 pomagali kupiti in zanj preurediti avtomobil, da je spet lahko sam odšel k zdravniku ali na rehabilitacijo. Prišel je tudi Zlatko Cigič, ki smo mu leta 2014 kupili braillovo vrstico, s katero tudi uči slepe in slabovidne komunikacije, obiskali so nas iz novomeškega VDC-ja, kjer smo leta 2015 uredili multisenzorno sobo za umirjanje varovancev, pa tudi direktorica občine uprave MO Novo mesto dr. Vida Čanonič Špelič, s katero vzorno sodelujemo pri projektu Donirana hrana, za ta namen smo lani kupili dostavno vozilo, da lahko hrano vsak večer pobiramo po trgovskih centrih in jo naslednji dan razdeljujemo približno 300 uporabnikom tega projekta ali jim jo odpeljemo na dom. 

Scroll to Top