Lions Club

VSESLOVENSKA RAZSTAVA »PLAKAT MIRU« NA OGLED V NOVEM MESTU

24.03.2018

\"\"/

Sobota, 24. marec 2018, je bil velik dan za mlade umetnike iz vse Slovenije – v novomeški Qlandiji smo odprli razstavo njihovih likovnih del. Ustvarjali so Plakate miru z naslovom »Prihodnost miru«. 
Na razstavi, ki bo na ogled tri tedne, je 24 najboljših likovnih del osnovnošolcev (11-13 let) iz vse Slovenije in 58 najboljših od dolenjskih osnovnošolcev. 

Na svetovnem natečaju Plakat miru – Peace poster contest, ki poteka že 21 let, namreč sodelujejo tudi slovenski osnovnošolci, dobrodelni Lions klubi po državi organizirajo natečaje po mestih, zmagovalne tri plakate z lokalnega pošljejo na državno tekmovanje. In nato Slovenija najboljšega pošlje na svetovni natečaj, v ZDA. 


Na Slovenskem natečaju Plakat miru je letos sodelovalo kar 117 osnovnih šol in več kot 2.230 otrok. Najboljši, najlepši, najizvirnejši so na ogled v Novem mestu, prav tako pa razstavljamo tudi 58 Plakatov miru dolenjskih osnovnošolcev. 
Na odprtju državne razstave v Novem mestu so zbrane iz vse Slovenije pozdravili guverner slovenskih Lionsev Marko Gospodjinački, pooblaščenka za Plakat miru Darja Delavec in novomeški koordinator natečaja ter gostitelj Vlado Bahč, z nastopi so nas razveselili osnovnošolci OŠ Center Novo mesto, v zahvalo za odlična likovna dela pa je vsem skupaj zarapal Boštjan Nipič – Nipke in mlade umetnike prebudil iz razmišljanja o svetovnem miru. 

Vsem smo podelili zahvale, priznanja in razglasili najboljše tri v državi: 1. mesto je zasedel Plakat miru Zarje Ileršič (Ljubljana), 2. Caroline Ulaga (Izola) in 3. Lea Štubljar (Novo mesto). 

Izredno delo so dekleta opravila… Razmišljati o miru je eno, razumeti mir drugo, a najtežje – smo se strinjali vsi – je mir preliti na papir. Vsem, katerih likovna dela so na ogled na razstavi, je uspelo. Iskrene čestitke.
Hkrati smo mlade ustvarjalce prosili, naj nam pomagajo izdelati še en simbol miru – kipec, skulpturo, ki si jo želimo v prihodnje podeljevati kot nagrado najboljšemu v državi. Kipec smo poimenovali MIRKO, saj predstavlja mir. In nastalo je veliko odličnih, za najboljšega je strokovna komisija pod vodstvom akademske slikarke Jožice Medle izbrala goloba – simbol miru – izdelala pa ga je Nika Korošec iz OŠ Trzin. 

Vsem ustvarjalcem, mladim umetnikom, čestitke. Vsem, ki so nam pomagali pripraviti razstavo in jo postaviti na ogled za tri tedne, pa iskrena hvala. 

Scroll to Top