Lions Club

30 let humanitarne predanosti Lions kluba Novo mesto

V srcu Novega mesta, kjer se prepletata zgodovina in sodobnost, je Lions klub Novo mesto praznoval svojo trideseto obletnico. Klub, ki je postal več kot le dobrodelna organizacija, je z leti postal utripajoče srce skupnosti, svetilnik upanja, ki razsvetljuje pot solidarnosti in sočutja. Kot simbol nesebičnosti in človekoljubja je klub na svoji poti zbral in razdelil skoraj 2,5 milijona evrov pomoči. Razdelili smo tudi nešteto razumevajočih in sočutnih pogledov ter prijaznih in toplih besed – tudi to vliva upanje in riše boljšo prihodnost pomoči potrebnim.

Zbrani v vzdušju slavnostne akademije v knjižnici Mirana Jarca, smo se člani Lions kluba Novo mesto, skupaj s podporniki, ozrli nazaj na prehojeno pot. Na pot, ki je polna neugasljive strasti do pomoči ljudem v stiski, tistim, ki jim življenje ni naklonilo enakih možnosti ali sreče. Prijetno vzdušje dogodka je še dodatno obogatil nastop Big banda Šolskega centra Novo mesto pod vodstvom dirigenta prof. Gregorja Zagorca. Dogodek je z empatijo in toplino povezovala Maja Oberstar Falkner.

Kjer je potreba, tam je lion
Ta moto vodi Lions Klub Novo mesto že od njegove ustanovitve leta 1993 pod vodstvom prvega predsednika Milana Kapetana. Klub je postal svetilnik upanja in podpore za mnoge posameznike in družine, naša dejanja pa so pustila neizbrisen pečat v širši skupnosti. Fokus dobrodelnega delovanja kluba je na izboljšanju življenj slepih, slabovidnih, invalidov in socialno ogroženih, pri čemer posebno pozornost namenjamo tudi dijakom in učencem v hudih socialnih stiskah, s ciljem omogočiti jim razvoj njihovih talentov. Danes Lions klub Novo mesto, ki šteje 33 članov, odločno nadaljuje s svojim poslanstvom in dokazuje, da znamo, hočemo in zmoremo učinkovito pomagati vsem, ki potrebujejo pomoč. Aktualni predsednik kluba, Tomislav Hećimović, poudarja: »Lions gibanje je mogočna svetovna dobrodelna družina, ki z dejanji dokazuje, da lahko uspešno pomagamo ljudem, ki živijo v stiski zaradi socialnih, zdravstvenih ali drugih  vzrokov.  Veseli nas, da smo pred 30 leti tudi pri nas imeli skupino ljudi, ki se je zavedala, da lahko na organiziran način  dodatno pomagamo pri reševanju stisk ljudi.«

Projekt Donirana hrana
Vrhunec našega humanitarnega duha v zadnjih letih predstavlja projekt Donirana hrana. V tem projektu smo uspeli pritegniti ključne partnerje, kot so Mestna občina Novo mesto, Območno združenje Rdečega križa Novo mesto, Škofijska Karitas Novo mesto, Center za socialno delo in Društvo upokojencev. Zbrano hrano iz velikih trgovskih centrov Spar, Lidl, Hofer, Mercator in Tuš, naslednji dan Rdeči križ razdeli pomoči potrebnim – na ta način več kot 350 ljudi dobi svežo in kakovostno hrano. Da bi povečali učinkovitost zbiranja hrane, je naš klub Mestni občini Novo mesto podaril dostavno vozilo. Ta projekt je odličen primer uspešnega povezovanja različnih dobrodelnih, družbenih organizacij in lokalne oblasti v skupno prizadevanje za pomoč potrebnim. Po obsegu in učinkovitosti je naša akcija Donirane hrane eden izmed vodilnih projektov na nacionalni ravni, saj smo do sedaj zbrali in razdelili hrano v vrednosti skoraj 1,9 milijona evrov.

Vpliv na širšo skupnost in razvoj lionizma
V Lions klubu Novo mesto si prizadevamo ne le za neposredno dobrodelnost, temveč tudi za širjenje ideje lionizma. Naša predanost je vidna v naši vlogi pri ustanavljanju šestih slovenskih Lions klubov, ter prevzeli botrstvo v LK Maribor Piramida, LK Krško, LK Trebnje, LK Ribnica, LK Brežice in LK Ljubljana-VEGA. Ta prizadevanja odražajo našo aktivno vlogo tako v slovenskem kot mednarodnem lionizmu. Posebej smo ponosni na ustanovitev Dobrodelnega LEO kluba Novo mesto leta 2007, ki se je uveljavil kot eden izmed uspešnejših LEO klubov v slovenskem LEO Distriktu. Vsa leta medsebojno odlično sodelujemo in si pomagamo pri izvedbi dobrodelnih akcij.

Dobrodelnost v letu 2023
V zadnjem letu smo proaktivno sodelovali v številnih dobrodelnih akcijah kjer smo pomagali mnogim, ki so bili tako ali drugače potisnjeni na družbeni rob ali življenjsko stisko. Naše dejavnosti so vključevale:

  • Projekt Donirana hrana: Oskrbujemo 350 oseb s kvalitetnimi prehrambnimi izdelki, s čimer smo prispevali k izboljšanju njihovega vsakdanjega življenja.
  • Pomoč prizadetim ob poplavah: Pomagali smo štirim družinam, katerih domovi so bili delno ali v celoti uničeni zaradi poplav. Prav tako smo sodelovali v skupni akciji D129 za nakup razvlažilcev.
  • Pomoč tetraplegikom: V varstvenem centru CUDV Draga – enota Novo mesto smo postavili posebno prilagojeno gugalnico za invalide, izboljšali smo njihovo kakovost življenja in jim omogočili več možnosti za rekreacijo.
  • Podpora dijakom in študentom: Pomagali smo 15-im dijakom in študentom iz lokalnega okolja, ki prihajajo iz socialno šibkih družin, s čimer smo jim olajšali nadaljevanje izobraževanja.
  • Pogozdovanje: Aktivno smo sodelovali v vseslovenski akciji D129 in prispevali k obnovi gozdov in ohranjanju naravnega okolja.
  • Zbiranje sredstev za potres v Maroku: S pomočjo pri zbiranju sredstev smo prispevali tudi k mednarodni solidarnosti.
  • Pomoč mladi družini: Pomagali smo mladi družini s sedmimi otroki in nezaposleno materjo, da so lahko brezskrbno praznovali božično-novoletne praznike.

Priznanja za plemenito delo
Naša prizadevanja v Lions klubu Novo mesto niso ostala neopažena, saj se uvrščamo med najbolj aktivne Lions klube v Sloveniji. To je potrdilo tudi več priznanj in odlikovanj, ki jih je klubu in našim članicam in članom podelili slovenski Distrikt 129 ter mednarodna organizacija LCI. Naši člani so prepoznani tudi na nacionalni ravni, kjer mnogi zasedajo pomembne funkcije v slovenskem distriktu. Posebej smo ponosni na naša člana Milana Kapetana in Polonco Kukec Cento, ki sta past guvernerja slovenskega distrikta 129, trenutno pa je Vladimir Bahč mlajši, prav tako naš član, prvi vice guverner.

Naš vpliv in prispevek k skupnosti je izpostavila tudi guvernerka slovenskega distrikta, mag. Breda Pečovnik, ki je zaradi bolezenske odsotnosti zbrane nagovorila preko videopovezave. Poudarila je, kako naš klub oblikuje družbeno okolje s svojimi dejanji.
Praznovanje 30-letnice je dodatno počastil podžupan Mestne občine Novo mesto, Urban Kramar, ki je v svojem nagovoru izrazil priznanje za nesebično pomoč bližnjemu, ki jo naš klub izkazuje. Poudaril je pomen in vrednost tovrstne pomoči, ki je, po njegovih besedah, treba vzgajati, skrbno negovati in visoko ceniti. Ob tej priložnosti je predsedniku kluba izročil posebno priznanje Mestne občine Novo mesto.

Zahvala podpornikom
V imenu LK Novo mesto in vseh prejemnikov pomoči se iskreno zahvaljujemo vsem, ki ste donirali finančna sredstva ali druge materialne dobrine, da so se lahko mnogim nemočnim ljudem zasvetile iskrice upanja v očeh. Posebej smo hvaležni našim zvestim donatorjem, ki so nam še posebej naklonjeni; Zavarovalnica Triglav, Krka tovarna zdravil, NLB in Prva pokojninska zavarovalnica pa tudi številnim drugim, ki so prispevali k našim prizadevanjem. Prav tako gre velika zahvala vsem prostovoljcem, ki s svojim časom in energijo prispevajo k našim humanitarnim akcijam in vračajo optimizem v številna srca.

Mostove upanja bomo gradili tudi v prihodnje
Obeležje našega visokega jubileja ni zgolj pomemben mejnik v zgodovini Lions kluba Novo mesto, ampak predstavlja tudi svetilnik upanja, ki osvetljuje pot solidarnosti in sočutja. V svetu, ki se včasih sooča s temo negotovosti, naše skupne akcije delujejo kot zvezde na nebu, ki nežno razsvetljujejo pot, vodijo izgubljene in dajejo upanje tistim, ki iščejo svetlobo. Z vsakim korakom, ki ga storimo skupaj, z vsakim nasmehom, ki ga pričaramo na obrazu pomoči potrebnih, tkemo bogato tapiserijo naše skupnosti, ki bo z leti postajala vse bolj čudovita in močna.

Združeni v vrednotah lionizma, optimistično korakamo v prihodnost. Skupaj z vami, dragi sopotniki, nadaljujemo to pot, v prepričanju, da bomo skupaj še naprej gradili mostove upanja in ustvarjali svetlejši jutri za vse, ki potrebujejo našo roko pomoči.

Mediji o našem jubileju:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top